Éttermi minőség fillérekből

Olyan családból származom, ahol minden főzés alkalmával, az adott portéka minden egyes darabja fel lett használva. Soha semmi nem veszett kárba, mindenből ízletes csemege készült. Ennek köszönhetően fillérekből hoztam ki majdnem egy hétre való készételt.

Múlt héten szombaton délelőtt, vásároltam a hentesnél egy egész csirkét. Otthon, azt rendje és módja szerint feldolgoztam. Ugyan csak két személyre főztem kiadós csirkepörköltet, így a megmaradt csontját, egy-egy szárnyát, a fél mellét és a bőrét félretettem a fagyóba. Ezt most elővettem. Amíg kiengedett, beszereztem a hentesnél pár szelet karajt és a zöldségesnél egy lábasra való leveszöldséget, plusz egy brokkolit. Annyira jól nézett ki, nem tudtam ellenállni neki.

img_1975
Csak jó alapanyagokból lehet jó ételt készíteni

Ahogyan az autó benzinnel működik, úgy a szakács üzemanyaga vitathatatlanul a sör. Anélkül esélytelen nagyot alkotni, de mindenképpen kreatívabbá teszi őt, ez nem vitás. Rögvest fel is szisszentettem az első szénsavban gazdag nedűt és nekiláttam a zöldségek megtisztításának, felszeletelésének. Elfoglalták méltó helyüket a lábasban a csirkeaprólékokkal együtt, majd felengedtem vízzel és odaraktam a tűzhelyre fődögélni.

Következőkben neki kezdtem a második fogás elkészítéséhez is, egy egyszerű rántott hús terveként. Úgy gondoltam, hogy legyen kicsit ízletesebb a megszokottnál, ezért megkentem mindkét oldalát mustárral, ahogyan a felszeletelt csirkemellet is. Panírozni is egyszerűbb és eszméletlen íz világot ad neki. Azért ügyelj arra, ha követed a példámat, hogy semmiképpen se dijoni mustárt használj, mert attól tutira bekönnyezel és a homlokod közepéig fog csípni!

img_1976

A panírozás után a megmaradt csirkebőrt egyenlő csíkokra vágtam és egy kevés sóban való megforgatás után olajban kisütöttem. Ez a házi csirke töpörtyű az elsősegély addig, amíg az ebéd nem kerül az asztalra. Kis kenyérrel, némi hegyes erőssel, kinek mi az íz világa, snackként azonnal fogyasztható.

img_1977

Az utolsó művelet a hasábburgonya és a hús kisütésével zajlott, de mivel nem tettem bele a levesbe az egész brokkolit, így a “fölösleget” szétszedtem és bepaníroztam. A műveletek között érdemes technikai szünetet is tartani, ilyenkor minden esetben ajánlott egy újabb sör felszisszentése is. A szakács kiszáradása az ebéd elkészülésének sikertelenségét vonhatja maga után, ezért nem érdemes kockáztatni.

Az elkészült frissensültet végül tavaszváró csirkével gazdagítottam – amit előző este készítettem vacsorának. Ennek a feltétnek a receptjét egy női magazin oldalán lehet elérni, de a későbbiek során természetesen itt is közzé teszem majd. Azért egy képet csatolok róla zárásként és mindenkinek jó étvágyakat kívánok!

vegeredmeny
Az ebéd tálalva
img_1969
Az említett tavaszváró tejszínes csirke