Péntek 13 – szerencse vagy balszerencse?

Rögtön az elején szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem kell zombi apokalipszistől tartani a következő péntek 13-án. Annyi bizonyos, hogy a történelem során számos olyan kedvezőtlen esemény történt, amely megrögzött szerencsétlen számnak tulajdonította a 13-at, amit el is neveztek triszkaidekafóbiának, vagyis a 13-mas számtól való félelemnek. De valakiknek pedig pont az a péntek hozta meg a szerencsét, amelyik 13-ra esett. Akkor kinek van igaza?

Szerencsétlenségek ezen a misztikus napon

Hogy a babonák valóban élnek mindennapjainkban, az nem kérdéses. Egészen élénken töltik ki az életünket, függetlenül attól, hogy valaki hisz benne, valaki pedig nem. Ezen a napon mégis rengeteg ember inkább ki sem lép az utcára, szentelt vízzel, lóherével, fokhagymával, szerencsepatkóval szereli fel magát, mert ugye biztos, ami biztos. A baj csak az, hogy már annyira foglalkoznak a “nehogy valami rossz történjen!” gondolatával, hogy biztosan bekövetkezik valamilyen előnytelen, nem várt esemény, amit persze a szerencsétlenséget hozó péntek 13-nak tulajdonítanak.

Volt benne tőzsdecsőd, légi bombázás, emberbe csapott villám, állandósult világvége jóslat, meteor becsapódás beharangozása, számítógépes rendszerek totális megbénulása, cunami és rejtélyes halálesetek is, amikről megszámlálhatatlan történet kering az interneten.

A 13-tól való félelem

A péntek 13 szerencsétlen hozadékáról kevés az információ, de nagy valószínűség szerint a skandináv mitológiából származik. A Ragnarök kirobbanó háborúja az istenek lakomáján kezdődött, ahol 13-man voltak jelen. Mivel Loki nem kapott meghívást, dühösen lépett be a Valhallába és azon nyomban megölt egy istent. Ennek alapján a skandináv emberek nem is ülnek le egy asztalhoz, amennyiben a társaság létszáma 13. De Jézus és tanítványai is 13-man voltak az utolsó vacsorán, mondjuk haláleset is lett a vége.

Rengeteg szállodánál is megfigyelhető, hogy nincsen 13. emelet (az milyen jó film volt). Sok repülőgépen sincsen például 13-mas szék. Annyit foglalkoztak az emberek ezzel a babonával, hogy szinte életre kelt. Akárcsak az 1980-as klasszikus Péntek 13 c. filmben szereplő hoki maszkos Jason története, aki lemészárolt egy csapat kirándulni vágyó fiatalt egy erdei tóparton.

De legyünk inkább szerencsések!

A péntek 13 a szerencsejátékkal foglalkozó szervezeteknek hatalmas kaszálás. A lottózók ilyenkor minden akciót bevetnek a kéményseprő, a kismalac és az ismert szerencsehozó szimbólumokkal együtt, hogy még több ember töltsön ki egy szelvényt, vagy kaparjon le egy sorsjegyet. Ha nem nyertél, az sem baj, hiszen az összegyűjtött nem nyertes szelvényekből óránként sorsolnak ki 1 millió forintos díjat. Szuper marketing, ők mindenképpen gyarapodnak anyagilag. Annyi ismételten bizonyos, hogy valakik pont ezen a napon váltak milliomossá. A szerencse forgandó.

Teljesen mindegy, hogy mit és hogyan teszel. Csak a régi magyar mondás járjon ilyenkor a fejedben, miszerint mindenki saját maga sorsának kovácsa! Ha úgy teszel meg minden lépést, hogy szerencse ér, akkor az fog. Ugyanúgy működik ez, mint ennek az ellenpólusa. Ha úgy mész neki a péntek 13-nak, hogy szerencsétlenség és, akkor az is fog, mert energiát fektetsz ebbe a gondolatba és táplálod azt. De ha fordítva cselekszel, akkor a szerencse hozzád pártól. Ha meg nagy ívben teszel az egész történetre úgy, ahogy van, akkor egy teljesen átlagos napként fogod megélni a péntek 13-át is.

Legyen szerencséd minden nap!