Sztereotípiák és szerepcserék

A nagy álom a fehér lovon érkező szőke herceg, a hetedhét országon is túlnyúló lakodalom a fele királyságban és a tökéletes, gondtalan élet, lehozva a csillagokat is az égről, hogy tenyéren hordozzanak. Valóban mesébe illő idillikus kép, de a színes oldalak helyett a mai kor árnyaltabban teszi eléd a valóságot.

Első körben kezdjük ott, hogy a társadalomban teljesen megváltoztak a női-férfi szerepek, egyre több a nőies férfi és a férfias nő. Ez még mindig nem lenne probléma, mert az egyensúly így is megteremthető, de a globalizáció ezt egyre jobban zúzza szét sajnos gazdasági és politikai indokokra hivatkozva. Amíg a szupermarket kasszájában férfi csapkodja a pénztárgépet, vagy virágkötészetből és műköröm építésből él meg, vagy a nő tankolja olajos ruhában az autódat, esetleg az éjszakai taxisofőr szerepét látja el, addig érdemes egy kicsit földhöz ragadtabban gondolkodni, hogy megtaláljuk a közös és reális nevezőt.

Szeretném leszögezni, hogy semmi baj nincsen ezekkel a férfiak által végzett nőies tevékenységekkel és fordítva, hiszen az esetek 99%-ban nem önszántukból, életcélként választották ezeket a hivatásokat, hanem a munkaerő piaci helyzete tette csupán kényszeres lehetőségként eléjük, hogy ezzel foglalkozzanak. Így máris szembejön az első jogos kérdés is, hogy mire lehet számolni a randik alkalmával a tények tükrében?

couple-975681_960_720

A randi az randi

A férfi minden trükköt be fog vetni, hogy elérje a célját, de ha a történet úgy kezdődik, hogy “jó a melled, köll kóla?”, akkor inkább le se ülj vele egy asztalhoz, nyilván értelmesebb társaságra vágysz, amiből kapcsolatot is szeretnél. De hát sajnos ilyen is van. A férfi a randi alkalmával magára húzza az úriember szerepét, főleg ha azt tapasztalja, hogy a megjelenésedet bőséges előkészületek előzték meg otthon a tükör előtt királykisasszonyként. Jó esetben felsegíti a kabátodat, nem viharzik be előtted az ajtón, és a mozit is álja a rágcsával meg az üdítővel együtt. Amennyiben már a sokadik találkozásotok alkalmával is fennáll a férfi részéről ezen alap gesztusok sorozata, úgy érdemes neked is beletenni magad, mert a hitegetést nem szeretik. Nyugodtan vedd elő a pénztárcádat és a következő jegyet te is megvásárolhatod, de ugyanez vonatkozhat egy kávézóban lévő találkozásra is, vagy akár a randit is szorgalmazhatod, nincs ebben semmi blama.

Tulajdonképpen már teljesen a feje tetejére álltak az ismerkedési és randizási szokások a felgyorsult életünkben, így az alap illemszabályok egyre kevesebb embernél nyilvánulnak meg és az esetek többségében az udvariasságot is flörtnek veszik néhányan. Szerencsére tanítható.

Ki kezdeményez?

Minden esetben a férfi. Kivétel ez alól a forró vér és a teljes határozottság, ami két irányba is elágazhat a női típus megjelenésében, ezt érdemesebb kerülni, leszámítva, ha nem vagy 100%-ig biztos a dolgodban. Az különösen jó, ha tudtára adod, hogy igen érdekled őt, de ha nem, akkor sokkal jobb az egyszerű őszinteség a megmagyarázott valótlanság helyett.

Tehát ha randira hív és alapjáraton kedveled is, de nincs semmilyen vonzalom benned, ezt jobb tisztázni még a legelején és közölni vele, mert ez megint csak a hitegetés kategóriája, ami soha nem vezetett még jóra a történelem során. A feltett kérdéseit maradéktalanul válaszold meg, legyenek tiszták a lapok a félreértések elkerülése végett! A legtöbbször használatos menekülési kifejezések a “hát most erre nem tudok mit mondani”, a “meglátjuk”, a “nem akarom megbántani”, a “majd kialakul” és társaik. Szépen hangzanak, de a férfi is érző élőlény, neki is van szíve (az esetek nagy százalékában) és ezek csalódást keltő, reményvesztett szavak. Még akkor is, ha az ellenkezőjét gondolod. Légy őszinte és pontosan fogalmazd meg a kérdésére adott választ, az a legegyenesebb!

De amennyiben párkapcsolatban élsz, úgy a kezdeményezés kérdése maradéktalanul még mindig ott van, azzal a különbséggel, hogy sokkal kényelmesebben meg lehet tenni őket. Itt már ne legyen benned kérdés! Bármit szeretnél, közöld! Ahogyan a néma gyerek esetében, itt is csak azt lehet megvalósítani, amiről szó esik vagy cselekszel érte. Tartsd meg a mérleget, ugyanis nagyon fontos az egyensúly megléte!

Példának okáért kiemelendő a szexualitás kérdése is. Ha vágysz rá, érj hozzá nyugodtan! Kezd el! Vagy ha ő teszi meg a kezdő lépést, add tudtára, hogy jelen pillanatban kívánod e, avagy sem. Nincs tabu semmilyen témában, sose feledd! Ez a hosszú párkapcsolat titka, a pontos kommunikáció függetlenül, hogy verbális vagy non-verbális. Lényegtelen, csak legyen meg a “connection”!

Kisajátítom magamnak a párom

Akkor tudd, hogy már nem lesztek együtt sokáig! Gyönyörű dolog a párkapcsolat és a közös élet, de ha nem adsz a másiknak teret, akkor máris halálra ítélted az egészet. A kisajátítás az elvesztéstől való félelemnek a jele és ha ez az érzet ott lakozik benned, akkor már el is veszítetted őt. Sokszor nehéz a bizalom, de ugyanannyit kapsz egy kapcsolatban, mint amennyit beleteszel. Természetesen akadnak szélsőségek, amiknek okait ismételten megtalálod saját magadban.

Engedd el a párodat sörözni a haverokkal, kell neki a lazulás, a férfias légkör, a foci meccs, a társaság! Természetesen ha mindennap sakálvakarék részegen csúszik haza és negyven percig tart bejutni neki a lakásba a maligán okozta kulcslyukon keresztül történő vizuális zavarok beállta végett, akkor az már nem az egészséges kategória. De másnap biztosan nagy élményben lesz része, hiszen egyik pillanatban még a haverokkal volt, most pedig az ágyában fekszik, feltalálta a teleportálás képességét.

Ugyanez vonatkozik rád is. Te is igényeled, hogy a csajokkal tölts egy kis időt, még akkor is, ha az esetlegesen éjszakába nyúlik. Ott lesz az egészséges féltékenység, hiszen csodálatosan gyönyörű nő vagy, de ha a párod bezár téged az arany kalitkába, akkor önszántadból fogsz kitörni onnan egy idő után és megint ott vagyunk a történet elején.

1676345-one-red-heart-in-golden-cage-isolated-on-white-background

Mi a vacsi?

Sajnálatos módon a nők többsége a kapcsolat elején egyáltalán nem tud főzni vagy csak nagyon minimális tudással rendelkezik a gasztronómia területén. Abszolút nincs ezzel semmi gond, hiszen a közös élet, közös programokkal gazdagíthatja ezt a kategóriát is. A konyha mindig központi szerepet játszik, a házi buliban is itt megy leginkább az élet. Párkapcsolat esetében a főzés és a szexuális tevékenység is egy lapon lehet a konyhával, mint kiindulópont, fantasztikus új élményekben gazdagodhattok ebben a helységben.

Általában azért az egyik fél jól forgatja a fakanalat és minőségi ételt képes az asztalra varázsolni. Régebben ez teljesen alap dolognak számított, hogy a nő teszi mindezt, manapság már inkább fordítva működik ez a dolog. De elkeseredésre semmi ok, hiszen itt kerül előtérbe az új tanulásnak a lehetősége és egy idő után a férfi által befektetett energia, a nő részéről szeretettel elkészített tápláló, ízletes és igényesen tálalt vacsorát eredményez.

Tehát a felcserélt szerepek sem történnek véletlenül, ahogyan semmi sem az életben. Mindenképpen jó tanulási lehetőség mindkét fél részéről, hogy biztosíthassák egymásnak a harmonikus, gondtalan élet lehetőségét.