Az ideális kapcsolatról, Marjai Judit fotóművésszel

Igaz a székely mondás, miszerint régen a dolgokat megjavították és nem eldobták. Pontosan ez lehet a titka a hosszú és tartalmas párkapcsolatoknak. Ugyan mindannyian mások vagyunk és különbözünk is egymástól, de ez pont így van rendjén, hogy két külön félből alkossunk egy kerek egészet. Rohanó világunk virtualitása már annyira beépült az életünkbe, hogy észre sem vesszük sokszor, hogy saját magunkat kívül helyeztük a valóság köréből egy teljesen szürreális világba. Ez az a kategória, ami a bizonytalanság és az állandó aggodalmakkal telített görcsös párkeresés síkjára vezet. Na de mi értelme van valótlanból valótlanba utazni, hiszen amíg saját magunk értékeit sem ismerjük, hogyan érthetjük meg a boldogsághoz vezető út szegmenseit és hogyan sétálhatunk végig rajta?

Az internet áldása és rontása

Rengeteg információt gyűjthetünk az internetről, ami nélkül jelenlegi életünk biztosan nehezebben lenne. Egy tökéletesen működő kényelmi opció, hiszen bármilyen témakörben azonnal megtaláljuk a számunkra legjobb és legpontosabb dolgot, amire éppen szükségünk van. Emellett ott a szórakozás lehetősége, a filmek és a zenék korlátlan tárháza, a szakácskönyvek, a tudományos irányzatok és természetesen a megtört szívek utolsó reménye is, a párválasztási lehetőségek, ami igencsak nagy népszerűségnek örvend.
A keresés illúzió?
Napjainkban Dunát lehetne rekeszteni a társkereső oldalak számával és a témával foglalkozó vállalkozásokkal, ami ugyan reményt ad a keresőnek és talán még kellemes perceket is a felhasználónak, de semmiképpen sem nyújt tartós boldogságot. Természetesen akadnak kivételek, amelyeknek aránya megdöbbentően alacsonyan, az 1 és 5 százalék közé esik, de ők valószínűleg e nélkül is találkoztak volna.
Miért nem mész vissza a kályhához, a jól bevált módszerhez és állsz föl a számítógép elől, hogy ismeretségeket szerezz a szabadban vagy bárhol máshol, ahol emberek mozognak? A természetben, a strandon, a múzeumban, érdeklődési körödnek megfelelő intézményben vagy szórakozóhelyen, ha te nem is lépsz, téged biztosan megszólít majd valaki. A nagy számok törvénye tökéletesen beigazolódik ebben a témakörben, így elengedhetetlen az új ismeretségek bevonzása. És ami a legjobb az egészben, hogy nem találkozol más arcát mutató emberrel, aki fiktív személyiséget húzott magára, hanem szemtől-szemben le tudod szűrni az adott pillanatban, hogy neked erre szükséged van, avagy sem.

Légy önmagad!

Be kell valljuk, a világot a média mozgatja. A reklámokban és a divatban mindig megtalálható az, amire neked éppen szükséged van. Lehet ezt egészségesen is kivitelezni, de a tőle függés már komoly problémákhoz vezethet. Pontosan oda, hogy milyen terméket kell megvásárolnod ahhoz, hogy ne a saját magad arcát mutasd mások előtt, ami megint csak előre nem látható konfliktusok forrásához vezethet. Ne akarj másra hasonlítani, ne akarj más lenni, te pont úgy vagy jó, ahogy. Mindenki egy külön személyiség és ennek így is kellene maradnia.
Párkapcsolati kérdésben pont az lenne a lényeg, hogy saját magadat add, mindenféle be rögzött sztereotípiától mentesen. Mert a társadnak nem egy álarcot viselő személyre van szüksége, hanem egy olyan emberre, aki őszinte vele, hiszen csak akkor bízhat meg benne igazán.

Ahogy a művész látja

Marjai Judit művésznő
Egyszer egy kedves fotós barátom azt mondta, hogy az érzés múlandó, a pillanat viszont örök. Úgy gondolom, hogy Marjai Judit művésznő ezt kétségtelenül alá tudja támasztani, hiszen kérdéseimre adott válaszai rendkívül egyenesek és gondolat ébresztőek is egyben. Számomra mindig különleges élmény, amikor egy közéleti személyiséggel készítek interjút, hiszen véleménye és álláspontja egy másik megközelítésből kanyarodik vissza az igazsághoz. Ez természetesen mindenkinek más, de ha már egy adott dolgon elkezdünk gondolkodni, akkor a megoldás is hamarabb jön fel a felszínre, mint azt gondolnánk.
– Mi lehet a probléma a párkapcsolatok általános sikertelenségeinek?
Karafiáth Orsolya: A Matrioskák futása

– Az emberek nem mernek felelősséget vállalni, egyszerűen megfutamodnak a problémák elől. Olyan egy párkapcsolat, mint a gátfutás és már az első ugrásnál úgy gondolják, hogy ha akadályt kell átugrani, akkor inkább tovább haladnak és keresnek egy “jobbat”. Persze így nem is találnak. Sokan azért is vannak egyedül, mert nem hajlandóak, nem képesek alkalmazkodni. Pedig ha ezt nem teszik, akkor soha a büdös életbe nem is fogják megtalálni a párjukat.

– Mondhatjuk ezt társadalmi problémának?
– Abszolút. Hiszen régebben az ismerkedés hagyományos módon zajlott a diszkóban és a bulikban, de eleve már tudtunk valamit a másikról. Ezt szinte teljes egészében felváltotta az internet és a facebook. Alapvetően ebben a kategóriában sokkal könnyebb megismerkedni, de sokkal könnyebb is lepattintani a másikat. És ez a meglévő párkapcsolatokra is hatalmas ártalommal van, rengeteg konfliktus kiindulópontja sajnos, pedig a facebookon kívül is van világ. Másik probléma ezzel az, hogy rengeteg ember hamis énképet fest és tesz közzé magáról, ami még köszönő viszonyban sincs a valósággal. Megpróbálják a legügyesebbnek, a legszebbnek, a legjobbnak mutatni magukat a feltöltött és csinált fotók dömpingjeivel, majd amikor két énkép találkozik egymással kiderül, hogy nem is az, akit te láttál az interneten. Nem csak külsőleg, hanem úgy egyáltalán, mert ezek az emberek hazudnak.
– Ez betudható annak a megfelelési kényszernek amit látnak a médiában?
Nem kell a púder!
– Igen. Ahogyan gyorsult a média, egyre több lett a hamis kép. Én fotózással foglalkozom és tudom, hogy egy nőről ha látsz egy szép képet, az a nő biztosan nem úgy néz ki a valóságban, hiszen nincsen kiretusálva. Hasonlít rá, de karikás a szeme, kicsit kövérebb, nem úgy néz ki. Mindenki fel van javítva. Tegyük fel van egy lány és kijelenti, hogy ő soha nem fog úgy kinézni, mint Gisele Bündchen. Na de Gisele Bündchen sem úgy néz ki, mint Gisele Bündchen. Én sem úgy nézek ki a fotóimon, mint a valóságban. Szoktam mondani, hogy ez egy fotó és az embereknek ezt tudni kéne, hogy ez nem igaz. Nagyon jó lenne, ha ezzel foglalkozna a média, hogy a fotókon lévő emberek nem léteznek. A virtuális világ az a szó legszorosabb értelmében az is.
– Álomvilágban élnek az emberek?
– Persze. Üldözik is ezt az álomvilágot. Már a gyerekek is a számítógép előtt nőnek fel és ez már annyira szélsőségessé kezd válni, hogy nem érzékelik a különbséget a játék és a valóság között.
– Ezzel saját tapasztalataim lévén én is egyet tudok érteni. De most nézzünk egy másik meglátást! Teljes mértékben elhatárolódok a politikától, mégis úgy érzem, mintha ennek az egész témakörnek globális léptékekben mérve is lenne ráhatása. Mennyire lehet igaz ez a gondolatmenet?
– Annyi biztos, hogy egy olyan dolog felé rohanunk, ami nem lesz annyira az ínyünkre. Ez is egy evolúció, ráadásul a társadalomé. Én azt tanácsolom, hajrá gyerekek, addig használjunk ki minden lehetőséget, amíg még lehet.
– Mi a helyzet a társkereső oldalakkal?
A nő nem lát, nem hall?
Marjai Judit fotója Majkáról
– Ez egy külön valótlan világ ismételten. Nekem nincs tapasztalatom ebben a témában, de nagyon sok ismerősömnek igen. Azt látom, hogy a középkorú érett nők már családot és gyermeket szeretnének és amint ezt meghallja a férfi, azonnal fejvesztve menekül, mint a villám. Az a nő például, aki felmegy a nagyvárosba és ilyen felületen keres társat, az sok jóra nem számíthat. Pedig szép, okos, becsületes, mindene megvan, mégis ha ott maradt volna a faluban, akkor már férje és legalább három gyermeke lenne. Tehát a társkereső oldalaknak egyértelműen megadnám a siralomvölgye jelzőt. Az internetes társkeresők ugyanazt a reményt keltik az emberekben, amit az elején is beszéltünk, hogy mindig van jobb. De ez nem igaz, hiszen nincs mindig jobb!
– A tények ismeretében hogyan nézhet ki egy ideális párkapcsolat?
– Nincs ideális párkapcsolat. Pontosan ez a probléma, hogy az emberek az ideálokat kergetik. Csupán az van csak, ami nekünk adatik. Az a legfontosabb, hogy mennyire számíthatsz a másikra. És ez mindegy, hogy anyagi, erkölcsi vagy morális, ez lényegtelen. A kölcsönösség a lényeg, hogy tudj a másikra számítani. És ez mindig megjelenik a kapcsolatban. Akár egy betegség, egy baleset vagy bármi kapcsán. Mert a probléma pont ez, hogy nem tudnak egymásra számítani az emberek, ugyanis sajnos nem becsületesek. A legfontosabbnak a felelősségvállalást tartom és ettől viszont menekülnek az emberek.
– Kimondható az, hogy azért nem működnek megfelelően a párkapcsolatok, mert hozott sérelmekről van szó?
– Ez pszichológiai dolog. De hát mindenki sérült, viszont az acélt is megedzik. Én fotózom a virágokat és nincs belőlük két egyforma. Mindegyiknek más az arca, mindegyiken van valahol valami sérülés. A múlt béli dolgokon túl kell menni! Attól nem leszünk különlegesebbek, ha egész nap a sebeinket nyalogatjuk és az biztosan senkit sem fog előbbre vinni. Mindannyiunkat megcsaltak, elhagytak és becsaptak. A legfontosabb az, hogy legyen meg a szeretet és a becsület, valamint a felelősségvállalás, mert valamiért őt sodorta felém az élet.

Az ideális kapcsolatról, Marjai Judit fotóművésszel” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva